Omgeving
Bed & Breakfast “Het Oude Bos” ligt aan het landweggetje de Stripe. Na zo’n 500 meter (vanaf de bed & breakfast) mondt dit in het bos uit. De bed & breakfast draagt de naam van dit bos.
Behalve bos vindt u in de naaste omgeving heide en weilanden. De omgeving leent zich uitstekend tot wandelen, fietsen, paardrijden en dergelijke.
Mocht u behoefte hebben aan het huren van een fiets, vlakbij de Stripe vindt u een fietsenzaak met onder andere huurfietsen.
Aan het begin van het landweggetje de Stripe vindt u restaurant “de Stripe”.
De bed & breakfast bevindt zich drie kilometer van zowel het dorp Bakkeveen als Wijnjewoude, waar onder andere supermarkten zijn.
In Bakkeveen wordt vanaf april tot en met november een gezellige maandelijkse vlooienmarkt gehouden (in de zomer twee keer per maand). Bakkeveen biedt een leuk openluchtzwembad en een aantal horeca gelegenheden. Voor koffie, thee of een high tea kunt u onder andere terecht in de Slotplaats of eetcafé de Brink waar u, zoals de naam al zegt, ook kunt eten.
In de buurt van het openluchtzwembad Dúndelle bevinden zich een aantal attracties, zoals een uitkijktoren, doolhofpark en twee caférestaurants.
Wijnjewoude kent een aantal festiviteiten, zoals: het jaarlijkse ringsteken, Willedei en Hynstedei.
Als u eens naar een grotere plaats wilt, dan zijn Drachten, Oosterwolde, Assen, Groningen en Leeuwarden goed bereikbaar. Ook mogelijk via openbaar vervoer. Er zijn bushaltes in Bakkeveen en Wijnjewoude.
Bekijk hier een aantal attracties
in de buurt van de B&B…
’t Oude Bosch
’t Oude Bosch is een natuurgebied ten noorden van Wijnjewoude in het oosten van de Nederlandse provincie Friesland. ’t Oude Bosch werd op het eind van de 19e eeuw door de familie Lycklama à Nijeholt aangelegd als productiebos. Deze familie bezat onder meer grote complexen heide en bossen rond Duurswoude. Het gebied maakt inmiddels deel uit van het door Staatsbosbeheer beheerd natuurgebied Koningsdiep. Een gebied, dat gelegen is in de buurt van het riviertje Boorne, dat ook Ouddiep of Koningsdiep wordt genoemd. In het noorden van ’t Oude Bosch ligt de Freulevijver. Het bestaande meertje werd rond 1900 in opdracht van freule Eritia Ena Romelia Lycklama à Nijeholt (1845-1902) vergroot en verfraaid tot een vijver. Bij de vijver liet zij een theekoepel en een botenhuis aanleggen, zodat haar gasten zich konden verpozen.
Genieterij De Slotplaats
De Slotplaats werd in 1668 aangelegd toen de familie Aylva een slot liet bouwen, het Blauwhuis genoemd. Dit Blauwhuis werd in 1838 afgebroken. In 1818 verrees achter het Blauwhuis een landgoedwoning, die in 1920 verbouwd is tot de huidige vorm van het theehuis De Slotplaats. Rond 1750 werd begonnen met het aanplanten van het bos als onderdeel van een siertuin. Vanaf het einde van de 19de eeuw zijn de onrendabel geworden gronden ten westen van de Slotplaats aangeplant met productiebos. Deze gronden bestonden voor een groot deel uit gedegradeerde of verlaten middeleeuwse agrarische veenontginningen. De historische verkaveling van deze veenontginningen is nog altijd duidelijk terug te vinden in de huidige landgoedbossen. In het voormalige koetshuis van het slot is een informatiepunt ingericht.
Openluchtzwembad Dùndelle
Voor een verfrissende duik kunt u naar het verwarmde openluchtzwembad Dùndelle. Het openluchtzwembad heeft een 25 meter bad en een ondiep gedeelte. Een hooggelegen springkuil met springplanken met uniek onderwater vensters. En er is een apart gelegen kleuterbassin voor de kleintjes. Het gehele zwembad wordt omringd door een prachtige zonneweide met de mogelijkheid om te voetballen, volleyballen, schommelen en diverse andere speeltoestellen.
Restaurant “De Stripe”
Nog geen kilometer van de bed & breakfast verwijderd bevindt zich restaurant De Stripe. Hier kunt u (o.a.) heerlijk avondeten en lunchen.
Heidegebied bij Bakkeveen
Dit 235 hectare grote natuurgebied is een publiekstrekker van de eerste orde. Wandelaars vinden er: bos, water, heide en zandverstuivingen. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in cultuurhistorische elementen kunnen hier te kust en te keur genieten van allerlei relicten uit het verleden. Het Mandefild is bij menige bezoeker bekend om de zandverstuiving. Veel van het zand waar de wind vroeger vrij spel mee had, is langzaam maar zeker door de begroeiing vastgelegd. Daar groeit nu veel struikheide. Op droge, schrale en grazige plekken doen tandjesgras, pilzegge, borstelgras, liggend walstro en schapegras het goed. Het aanzien van het verder zo open heidelandschap krijgt een bijzondere dimensie doordat hier en daar vrijstaande berken en grove dennen groeien. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook van belang voor vogels als geelgors en boompieper. De heide wordt onderhouden door grazende Drentse heideschapen die aan de rand van het terrein een eigen schaapskooi hebben gekregen om de nacht door te brengen. Deze boerderij is ook de uitvalsbasis voor de schapen als ze begeleid door de scheper met zijn beide honden in een kudde de heide overtrekken. De schapen krijgen bij het beheren van het gebied hulp van Exmoorpony’s.
Duurswouderheide
De Duurswouderheide is het grootst overgebleven heideveld van de provincie Friesland. Het gebied meet ongeveer 150 ha. Het maakt deel uit van een bijna 1000 ha groot aaneengesloten bos- en natuurgebied van het Staatsbosbeheer rond Bakkeveen. Toegang: de bekendste ingang ligt aan de Duerswâldemerwei, ter hoogte van het protestantse kerkje van Wijnjewoude, de andere aan de Leidijk bij Waskemeer. Een heuvel aan de bosrand, die het heideveld scheidt van het bos, is ingericht als uitkijkplaats.
Groningen
Groningen is een leuke stad waar je voor van alles en nog wat terecht kunt. Je kunt er leuk winkelen, uitgaan, gaan eten in een van de vele restaurants of eetcafé’s, een museum bezoeken, een stadswandeling maken, naar de bioscoop, of genieten van de rust in een van de vele hofjes, en nog veel meer. De stad is behoorlijk autoluw, waardoor je er leuk doorheen kunt wandelen of fietsen. Groningen is ook een leuke stad om er als student te wonen. In de zomer is er een festivalterrein. Kortom, genoeg activiteiten om je te vermaken!
Leeuwarden
Leeuwarden is de trotse hoofdstad van Fryslân! Start- en finishplaats van de Elfstedentocht. Een verrassende stad met een sfeervol en groen centrum waar je heerlijk kunt winkelen. Aan de grachten staan honderden monumenten en je vindt er prachtige musea. Leeuwarden bruist! Het bewijs? Leeuwarden is uitgeroepen als Culture Hoofdstad van 2018! Leeuwarden is omringd door prachtige natuur. Ook voor watersporters is het hier genieten. Combineer je bezoek aan de stad met een bezoek aan de watersportdorpen Grou, Warten & Earnewâld. Stadsregio Leeuwarden heeft heel wat te bieden.